Kultureliten är dagens överklass

I Axess kulturblogg gör Johan Lundberg en viktig iakttagelse i den pågående diskussionen om konstelevernas vansinnesdåd, Varför sprider DN Kultur rena lögner?

I en krönika i DN Kultur idag skriver Sverker Sörlin om den så kallade Odell-affären. Enligt Sörlins onekligen rätt originella sätt att se på saken så representerar Odell och konstfacks ledning, tillsammans med konstkritiker och kulturkrönikörer på DN Kultur, SvD Kultur; Aftonbladet Kultur och så vidare en folkets resning mot samhällets överhet, representerad av [läkaren på St Görans sjukhus] David Eberhard [som motsätter sig konstelever som spelar psyksjuka].

Här blottlägger Lundberg det grundläggande hyckleriet i kulturdebatterna. Dessa vänstermänniskor utmålar sig som outsiders och rebeller, när det i själva verket är dom som utgör Makten. Makten över ordet. Makten över debatten. Makten över tanken i det offentliga rummet.
De är varken rebeller eller utmanare, de är så ingrodda i sina maktpositioner att de inte ens ser att de trampar på folket och hederligt arbetande människor, som försörjer kultureliten. Borde man inte använda Marx här? Kultureliterna suger ut konsumenterna! Borde inte proletariatets diktatur innebära att man störtar kulturnissarna och kapar deras förläningar (privilegier) till skattkistan?
Kulturetablissemanget är dagens överklass.
För mig får de tycka vad de vill — men inte parasitera på de skattepengar som ska gå till väsentliga ting.
Se mer i bloggen: Befria Konstfack från skattepengarna iställetKonstnärlig frihet? Ja, fri från skattemedel! (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen