Historisk valseger nära för Singh i Indien

Indien har i premiärminister Manmohan Singh haft en marknadsekonomiskt inriktad politisk ledning som nu ser ut att stärka sin ställning i världens största demokrati. New York Times rapporterar i India’s Ruling Party Set for Decisive Victory:

Sittande premiärminister Manmohan Singh förväntas fortsätta i sitt ämbete. Inte sedan landets första premiärminister, Jawaharlal Nehru, har en sittande premiärminister regerat en hel femårig mandatperiod och sedan vunnit en ny mandatperiod.

Om Singh och hans kongressparti vinner mandat minskar hans beroende av provinspartier och han kan öka reformtakten i marknadsliberal riktning, den politik som lyfter allt fler indier ur fattigdom. Eller som Wall Street Journal idag rapporterar i Low-Key Singh Wins High-Profile Victory:

Manmohan Singh, 76, är arkitekten bakom de ekonomiska reformer 1991 som ligger bakom den ekonomiska boom som Indien har upplevt, men som saktat in de senaste åren. Han är också i vida kretsar respekterad för sin hederlighet i ett system där mutor till politiker och väljare är vanliga och där mer än 1000 kandidater i det nationella valet väntar åtal.
”Valresultatet är ett stöd för de program och den politik som Singh har initierat”, säger Sanjay Kumar vid den i New Delhi baserade tankesmedjan Center for Science and Developing Studies. ”Han är en stark ledare och kommer helt säkert att fortsätta som premiärminister bara hälsan tillåter.”

När bloggen häromåret utsåg världens bästa ledare fanns Singh med på tio-i-topplistan.
(Andra intressanta bloggar om , ,, , , )

Rulla till toppen