Svenska löner låga men a-kassan hög

Med internationellt perspektiv syns de svenska avvikelserna tydligare. DN Ekonomi går igenom särdragen i de europeiska länderna nu när lågkonjunkturen slagit till, Så slår jobbkrisen mot EU-länderna:

— I Svergie är lönerna ganska låga, medan arbetslöshetsersättningen är relativt hög. Svenskarna tjänar helt enkelt inte tillräckligt mycket på att arbeta och har därför ingen brådska tillbaka i arbete från en situation av arbetslöshet. Svenskarna är lite bortskämda, säger Bas van der Klaauw, arbetsmarknadsforskare i Amsterdam.

Ja, om man jämför med hur andra har det, kan man undra. Det är en viktig varningssignal. En bortskämd befolkning är naturligtvis sämre på att lyfta sig ur krisen än en befolkning där man är beredd att spotta i nävarna och hugga i.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen