C-förnyelsen fortsätter på högsta växeln

Om man ser till ledarkommentarerna dagen efter Centerstämmans öppnande finns en försiktig nyfikenhet på de förändringar Maud Olofsson presenterar, men samtidigt en betydande skepsis huvuvida detta kan ge Centerpartiet fler väljare.
Sydsvenskan i En utmaning att utmana

Förnyelse var ordet för dagen då Centern igår inledde sin partistämma i Örebro. Partiledare Maud Olofsson slog i sitt inledningstal ett slag för nytänkande i partiet, företagen, arbetsmarknaden och Sverige. Och ett verktyg för att ta Sverige ”från socialism till liberalism” är, enligt henne, Centerns ”gröna liberala värderingar”.
Centerpartiet har upptäckt vita fläckar i Moderaternas jaktmarker och att fånga röster där kan vara strategiskt rätt tänkt. Näringslivet och dess företrädare borde välkomna att åtminstone ett borgerligt parti tar frågan om en flexiblare arbetsmarknad på allvar.
”Det är bara vi som vågar säga det. Ska några få jobb måste arbetsgivare våga anställa”, hävdade Roger Tiefensee, Centerns gruppledare i riksdagen till tidningen Fokus.
Friskt vågat. Men hälften vunnet?
”Ingen hyllar en fegis”, mässade Olofsson i gårdagens tal och målade upp en bild av Centern som ”politikens entreprenörer”.

Dagens Nyheter i Viktigt att Centern fortsätta tjata:

I den eländiga konjunktur som råder blir fler och fler arbetslösa, och då blir de dubbla problemen med las tydliga. Det ena är att människor som trott sig trygga tack vare sin långa anställningstid åker ut därför att facket gått med på undantag. Den andra är de fall när facket inte viker från lagen; medelåldern höjs i ett huj, de yngre med fräscha utbildningar ryker och inom industrin också kvinnorna i hög grad för att de ofta tillhör de senast anställda. Allmänhetens inställning till las kan ändras när avigsidorna uppenbaras i stor skala.

Vestmanlands Läns Tidning i Väljarna känner inte igen Centern:

Flera av de borgerliga partierna tycks ogenerat ömsa skinn. Moderaterna har rört sig mot mitten och betonar sin uppslutning kring välfärdsstat, starka fackföreningar, jämställdhet och miljö. Folkpartiet har blivit tuffare, både i åsikter och i profilering. Både Folkpartiet och Centern ser ut att i en del frågor fylla ut tomrummet till höger om de nya Moderaterna.

Norra Västerbotten i Centern fortsätter förnyas:

Just nu har Centern sin partistämma i Örebro. Rekordmånga ombud, 521 personer, från hela landet har samlats för att lägga fast partiets politik inför nästa års val … Folkrörelsetraditionerna lever … Och partiet värnar om att alla medlemmar ska ha en reell möjlighet att komma till tals … Årets stämma är ett annat exempel; förra stämman i Kalmar beslutade att varje kommunkrets ska ha ett ombud. Dessutom fördelas ytterligare 200 platser utifrån distriktens storlek.

Svenska Dagbladet i Vet Hörnlund att man kan byta partibok?

I maj 2007 kände den före detta arbetsmarknadsministern Börje Hörnlund (C) ”förtvivlan” på DN Debatt och dömde ut Alliansen. I februari i år anklagade han Maud Olofsson och regeringen för att använda ”maffiametoder”. I gårdagens DN meddelade han så att Olofssons politik är ”en katastrof för Centern” och valde hisnande nog att jämföra henne med Fidel Castro … Kanske skulle någon tipsa Börje Hörnlund om att man faktiskt kan byta partibok?

Dessa ledare visar att Maud Olofsson har en hel del mer att bevisa. Hon har inte övertygat “proffstyckarna”. Och viktigare: opinionsmätningarna visar att väljarna också är avvaktande.
I nästa inlägg framgår mina slutsatser.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , )

Rulla till toppen