Bush tillbaka i Texas

För att vara svenskt reportage är det ett hyfsat reportage i Expressen om förre presidenten George W Bush, så här några månader efter det att han lämnat Vita huset och flyttat tillbaka till Texas, Presidentparet Bush flyttade tillbaka till ett förändrat Texas:

För tillfället står Bushs presidentskap som bekant inte särskilt högt i kurs. Men han finner tröst i att historiens verkliga dom kommer först långt i framtiden när alla huvudaktörerna sedan länge lämnat scenen.

Det är ju alltid något dystert över makthavare som just lämnat makten. Från att stå i rampljuset och ha många viktiga beslut att fatta, är de plötsligt inte längre efterfrågade på samma sätt. Stålkastarna har riktats mot efterträdarna.
Men Mats Larsson har ju rätt i att Bush inte oroar sig över de dagsaktuella popularitetssiffrorna. Det är mer regel än undantag att de presidenter som avgår med hög popularitet för varje årtionde som går tappar i respekt, medan de som avgår med låga opinionssiffror med tiden stärker sin ställning som en betydande president.
Tydligast exempel är Harry Truman, som hade ännu lägre stöd när han lämnade Vita huset 1952. Han hade givit stort bistånd till Europa — inklusive fienden Tyskland — efter andra världskriget (Marshallplanen), vilket inte var populärt i alla kretsar. Truman hade också skapat en ny doktrin om hur man ska hantera den framväxande kommunismen, det kalla kriget, som få förstod poängen med.
Med tiden ökade insikten om innebörden av Trumans nya säkerhetspolitik inom akademi, diplomati och andra etablissemang. Då omvärderades också Truman.
Jag tror samma sak kan hända med George W Bush. Han har omtolkat säkerhetspolitiken efter nya sorters hot. Något som få förstår poängen med. Men med tiden kan hans politik framstå i ett bättre ljus. Ja, redan nu har ju Barack Obama börjat svika sina vallöften för att stå fast vid Bush-beslut.
Med tiden kan omvärlden analysera president Bush utan de partipolitiska aversioner som präglar den dagspolitiska debatten. Då kommer nog omdömet att också förändras.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , ,, , )

Rulla till toppen