Bildt åter i Clintons Washington

Igår kväll träffade Sveriges utrikesminister Carl Bildt sin amerikanska kollega, Hillary Clinton, vilket rapporteras bla av DN i Bildt mötte Clinton i Washington, Expressen i Bildt om stödet: Jag är inte förvånad och av USA:s utrikesdepartement.
Det är inte första gången de möts. I sin biografi berättar förre Washingtonambassadören Henrik Liljegren hur han lyckades ordna möte i Vita huset 1992 mellan dåvarande statsminister Bildt och den nye amerikanske presidenten Bill Clinton: ambassadören meddelade att man skulle ha alla amerikanska nobelpristagare på middag innan de åkte till Stockholm, och att det kanske vore trevligt om pristagarna fick besöka också Vita huset?
Detta tyckte dåvarande första damen Hillary Clintons stabschef var en god idé, så man ordnade tebjudning för pristagarna med paret Clinton. Liljegren frågade om han fick skicka med en annan gäst han hade på ambassaden, statsministern. Det fick han. Och på det sättet fick Sverige regeringschef träffa presidenten, även om landet ganska nyligen hade haft besök på presidentnivå.
Den gången gällde det Baltikums frigörelse från Sovjet-ryska trupper, där Carl Bildt spelade en viktig roll för att trycka på Bill Clinton så att han tryckte på Boris Jeltsin om tillbakadragande. Se mer: Så utvecklades och förändrades svensk säkerhetspolitik under Baltikums frigörelse.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen