30 år sedan Thatcher startade frihetsrevolutionen

På måndag är det 30 år sedan Margaret Thatcher vann parlamentsvalet i Storbritannien, 4 maj 1979. Därmed inledde hon den största frihetsrevolutionen i Europa sedan andra världskriget.
Hon stred skoningslöst för att befria ekonomin i väst och människorna i öst. Här ett YouTube-klipp ur dokumentären ’Commanding Heights’ (PBS, 2002) från Thatchers statsbesök i Polen 1988 då hon krävde att få träffa dissidenten och Nobels fredspristagare Lech Walesa. Hamnarbetarna jublade när hon anlände, och Walesa understryker hennes betydelse för Polens befrielse från det kommunistiska förtrycket.
httpv://www.youtube.com/watch?v=cADKFsQRl2s
Hennes järnstyrka skymtar i klippet nedan då hon just undkommit med livet i behåll efter terrorbombningen av hennes hotell i Brighton 1984 där konservativa partiets kongress hölls. Trots att flera dog och blev svårt skadade den natten, deklarerade Thatcher på stående fot inför journalisterna i ruinhögarna utanför hotellet att konferensen ska starta exakt kl 9.00 — som planerat. Och det gjorde man. ”Varje försök att förstöra demokrati genom terrorism kommer att misslyckas”, sa hon med en övertygelse och järnvilja som jag saknar hos de flesta politiska ledare.
httpv://www.youtube.com/watch?v=hXTJ6g3no5M&feature=related
Att hon förstod humor och dess svåra konst, särskilt för en politiker (många vill ju missförstå), framgår av det här klippet från 1990 års partikongress, då oppositionspartiet Liberaldemokraterna just valt en fågel som ny partilogga. Thatcher parafraserar Monty Pythons legendariska sketsch om den döda papegojan:
httpv://www.youtube.com/watch?v=1WCfAd3S1hc
Helt underbart. Tänk en svensk partiledare ta ut svängarna så!
Vi europeéer lever idag i ett friare samhälle än vi gjorde för 30 år sedan. Mycket av denna frihet har vi Margaret Thatcher att tacka för.
Se SVD.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen