Tevereklam inte sämre än nyhetsinslag

Det är en intressant genomgång om politisk tevereklam som medieforskarna Marie Grusell och Lars Nord gör på DN-Debatt idag, Politiska tv-reklamröran är monumental hos TV4:

I tevereklamens ”förlovade land” USA handlar de flesta politiska reklaminslag inte om smutskastning och negativa påhopp på motståndare. En forskargrupp vid University of Missouri, som studerat amerikanska valkampanjer oavbrutet sedan 1952, konstaterar att den politiska tevereklamen generellt innehåller mer upplysningar om sakpolitiska förhållanden än den genomsnittliga nyhetsrapporteringen.

Alltså: många lever med fördomar om politisk tv-reklam. Den är i själva verket ett utmärkt komplement för att nå fram till väljarna. Särskilt i val med mycket lågt valdeltagande, så som det brukar vara i EU-val.
Därför är det bra att TV4 öppnar denna nya väg till väljarna.
Men när det gäller Sverigedemokraterna agerar TV4 lika klumpigt som SVT gjorde mot Junilistan i förra valet, 2004. När SVT förbjöd partiet att vara med i den tevesända slutdebatten, bidrog det till att Junilistan fick 14 procent av rösterna istället för 4. TV4 agerar nu på samma dumdristiga vis. Låt SD få köpa tevereklam som alla andra. För inte bort debatten från sakfrågor till spelet kring valet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , ,, , , , )

Rulla till toppen