Vill Centern ge S makten 2010?

Det är häpnadsväckande hur naivt Centerpartiets ungdomsförbund agerar i frågan om Sverigedemokraterna som vågmästare i riksdagen. CUF vill i sådant läge frivilligt lämna över makten till Socialdemokraterna, rapporterar ekot i Eventuellt stöd från SD het fråga inom C.
Om man är så ivrig att avstå regeringsmakten till S, varför ställer man alls upp i valet? Att låta andra partier avgöra den egna framtiden är tecken på otroligt svag självkänsla. Det är just denna brist på tillit till den egna politiken som hållit borgerligheten borta från makten i 65 av de senaste 76 åren. Börja tro lite på er själva, CUF! Annars kan ni lika gärna lägga ner förbundet.
För mig är det självklart att Fredrik Reinfeldt ska regera vidare om mandatfördelningen efter valet 2010 ser ur ungefär så här: Alliansen 165 mandat, rödgröna 164 mandat och SD 20 mandat.
Enligt grundlagen gäller det för statsministern — såväl vid regeringsbildning som vid misstroendevotering — att inte få en majoritet emot sig. Denna princip infördes just för att förhindra att små vågmästarpartier ska kunna blockera regeringsbildandet. Läs på i Regeringsformens sjätte kapitel, för helsike!
Även om det skulle vara så att De rödgröna får 165, Alliansen 164 och SD 20 mandat, kan Reinfeldt sitta kvar. Bara om Socialdemokraterna göra upp med Sverigedemokraterna kan man fälla Reinfeldt i det läget.
Den rätta frågan att ställa är: Kommer Socialdemokraterna att samarbeta med SD för att fälla Alliansen?
Rikta den frågan till Mona Sahlin, kära CUF:are, istället för att agera nyttiga idioter åt vänsterblocket!
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen