Ingvar Carlsson tar inte sitt ansvar för Ebbe-affären

På fredagkvällen sände SVT andra och sista delen av dokumentären “Ebbe the Movie” (se i SVT-Play). Det är dråpligt att se alla dessa totalt inkompetenta socialdemokratiska ministrar och deras hejdukar som länspolismästare, rikspolischefer mm.
Men det mest häpnadsväckande är att Ingvar Carlsson (S), dåvarande statsminister, i dokumentären inte tar sitt ansvar, utan skyller på rikspolischefen.
Anders Isaksson har ju visat hur Ebbe fick totalt fria händer som privatspanare i Palmemordet: Ebbe gick till förre S-mionistern Carl Lidbom, som gick till statsminiter Carlsson, som satte press på justitieminister Anna-Greta Leijon. Leijon säger också i dokumentären att hon upplevde att Carlsson var irriterad på att mordutredningen gick så långsamt. Dessa påtryckningar var naturligtvis en bidragande orsak till att justitieminister Leijon skrev det famösa rekommendationsbrevet avsett för utländska polismyndigheter.
Nu försöker Ingvar Carlsson svära sig fri. Det är inte snyggt. Han ska naturligtvis ta ansvar för att Socialdemokratn under hans tid inte klarade av att göra skillnad på parti och stat. Socialdemokratin ansåg sig äga staten och kunna göra vad som helst.
I denna miljö fanns inga spärrar mot en mytoman som Ebbe Carlsson. Polisen står under socialdemokratiskt befäl, och ger Ebbe den hjälp Socialdemokraterna vill att de ska ge honom.
Det är först när Ebbe olagligen för in avlyssningsutrustning och tullen i Helsingborg kollar upp om införandet är sanktionerat av Säpo-chefen, som denne inte längre går i Socialdemokratins ledband. Säpo-chefen satte gränsen vid direkt inblandning i kriminalitet.
Ansvarig för denna kultur var Ingvar Carlsson.
Se mer i blogen: Ebbe var symptomet på enpartistatens förfall. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen