Ivar Krüger i kristidernas centrum igen

Det är nog helt rätt tidpunkt att ge ut en biografi över Ivan Krüger, menar The Economist i recension över ny bok om den svenske tändstickskungen som fått skulden för världsdepressionen på 1930-talet, Ivar Kreuger, the match king: A likeable rogue:

Krügers historia är kusligt relavant idag.

Men trots att hans affärer var snåriga och saknade transparens, blir författaren Frank Partnoy, en erkänd akademiker, imponerad av Krüger, skriver Economist. Men författaren lyckas ändå framställa fakta korrekt. Tidningen summerar boken, The Match King: Ivar Kreuger, the Financial Genius Behind a Century of Wall Street Scandals:

När den stiligt klädde 42-årige svensken seglat ombord på lyxkryssare till New York 1922 kände han den euforiska stämningen som fanns på Wall Street. Men han drog inte bara fördel av den, han var med och definierade hela eran, akompanierad av vänner som Greta Garbo och [blivande presidenten] Herbert Hoover.

I den SVT-sända biografien över familjen Wallenberg är det på hemmaplan som Krügers bubbla spricker när Marcus Wallenberg på möte på Riksbanken om nya låneansökningar från Krüger, lägger fram handlingar som visar att Krüger lånat långt över sina tillgångar.
Den nuvarande finanskrisen startade med att folk fick lån de inte skulle beviljats eftersom de saknade inkomster att betala dem, medan botten gick ur 1930-talet när en glamorös finansman visade sig lånat mer han klarade av. Se där samma fenomen, men i skepnad av sin tid: då enskilda direktörer i jetset-klass, nu de många människornas vilja att leva över tillgångarna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen