Tony Blair allt närmare att bli EU-ordförande

Brittiska tidningen Independent rapporterar i Blair steps up fight to be crowned first ’President of EU’:

Tony Blair har stigit fram som en ledande kandidat att bli Europeiska unionens första permanenta ordförande … Den förre premiärministern har trappat upp sin kampanj för jobbet, som han vill använda för att bygga en bro mellan Europa och den nya Obama-administration. Hans återkomst till den globala scenen skulle bli en chock för hans kritiker …
Men Independent har noterat tecken på att nuvarande brittiske premiärministern Gordon Brown har accepterat att hans gamla reval är en bra kandidat på grund av att Storbritannien behöver en nyckelpost i skapandet av ”en ny världsordning”.

Förut har Brown inte varit lika förtjust i talet om Blair som EU-ordförande, då både Nicolas Sarkozy och Angela Merkel givit positiva signaler till att välja Blair till den nya maktpositionen i EU om Lissabonfördraget börjar gälla (Irland och Tjeckien har ännu inte ratificerat). Tidningen skriver

En hög brittisk statstjänsteman säger: ”Han [Brown] får svälja hårt inför att än en gång sitta ner i möten som leds av Blair. Men han accepterar att det finns behov av att någon från Storbritannien finns representerad i den nya globala strukturen. Det finns inget motstånd mot planen. Saker och ting har förändrats, folk har gått vidare.”
Andra europeiska ledare ger också brett stöd eftersom de vill ha en högprofilerad person att representera den 27 medlemsländer starka unionen i den nya alliansen med Amerika. Blair har förblivit en populär person i USA.

Med tanke på motsättningarna som under mer än tio år fanns mellan premiärminister Blair och hans finansminister Brown, kanske Blairs störste motståndare på vägen till EU-ordförandeskapet fanns på hemmaplan. Det hindret är enligt Independent nu borta.
Jag tycker det vore utmärkt om Tony Blair blev EU-ordförande. Han är en av få statsmän som Europa har just nu. Men jag hade ju mycket hellre sett att han blev folkvald som EU-president i en union som lever upp till demokratins principer.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen