Sverige framförde EUs kritik: Iran främjar intolerans och hat

Under det spektakel som FN ställt till med i sin rasistkonferens framförde Sverige förnuftets röst som blivande EU-ordförandeland, rapporterar DN i Skarp EU-kritik mot Irans ledare:

När Sverige höll EU:s gemensamma anförande på FN-konferensen mot rasisms sista dag blev kritiken hård mot Irans agerande. ”Irans president missbrukade konferensen till att främja intolerans och hat”, sa Sveriges FN-ambassadör Hans Dahlgren till delegaterna.

Rätt så. Men det är ju tragiskt att striden i FN handlar om att rädda yttrandefriheten från att avskaffas, inte om att främja yttrandefrihet i världen. FN är ett sänke när det gäller medborgerliga fri- och rättigheter.
Och med tanke på att väst vill fjäska inför Ryssland, Iran, Kina och andra, kan man under kommande år räkna med att FN i det eviga kompromissandets namn kommer att legitimera förtryck, mindre demokrati och inskränkningar i friheten i världen.
Jag saknar George W Bush och hans andra installationstal från 2005. Där talade han klartext om frihetliga ambitioner. Det är klart att man möter motstånd, och att det inte är en lätt uppgift.  Men ambtionen är helt central, för att världen inte ska backa in i ett nytt medeltida mörker. Om frihetens principer får vi aldrig kompromissa.
Se mer i SVD: EU fördömer iranskt FN-tal, Idyllen finns bara i svenskt Sörgårds-FN.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen