Rätt av de rödgröna om utvidgat rotavdrag

För första gången har de tre oppositionspartierna lagt ett eget förslag som faktiskt verkar både förnuftigt och vettigt. Naturligtvis handlar det om förslag som försvagar statskassan, men i form av av avdrag — rotavdrag. Och avdrag betyder att samhällets aktörer behöver betala mindra i skatt. Det betyder ökad frihet.
S, MP och V vill utvidga rätten att göra avdrag för reparationer och underhåll till flerfamiljshus, skriver man i debattartikeln Även flerfamiljshus ska kunna få rotavdrag:

Det finns stora renoveringsbehov i flerfamiljshusen, inte minst i miljonprogrammen. Vi vill därför införa ett nytt stöd om två miljarder kronor per år för att stimulera renoveringar av flerfamiljshus när man samtidigt är beredd att genomföra en betydande effektivisering i energi­användningen.
Beskedet till landets radhus-, villa- och bostadsrättsägare är att vi kommer att behålla det nuvarande rotavdraget så länge som det behövs för att bekämpa den djupa jobbkrisen. Vi kommer dessutom att utvidga avdraget med en klimatbonus för att främja minskad energianvändning i hushållen. Totalt vill vi investera sex miljarder i en bred rotsatsning som skapar runt 15 000 fler jobb.

Det låter väldigt krångligt att införa krav på energieffektivistering. All renovering betyder ju högre standard på byggnader. Det borde väl räcka? Varför ska de rödgröna byråkratisera allting?
Men ansatsen är god: att använda lågkonjunkturen för att stimulera reparation och underhåll av bostadsbeståndet med skatteavdrag. Kanske kan Alliansregeringen lägga fram ett mindre krångligt förslag…
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen