Snabbt och kännbart mot ungdomsbrottsligheten

Inför Folkpartiets landsmöte i höst har partiets rättspolitiska arbetsgrupp presenterat en rapport som lägger fram förslag på hur ungdomar ska förhindras att hamna i kriminalitet, Tidigare, Tuffare och Tryggare.
Huvudbudskapet är att rättsstatens ingripande ska ske snabbare och tydligare än förut, och därmed ge ett tryggare samhälle.
Jag instämmer helt och fullt i denna ambition. Det finns inget effektivare sätt att bekämpa kriminalitet än att agera snabbt och tidigt mot de unga som är på glid.
Problemet med rapporten är, som jag ser det, att socialtjänsten i Sverige inte klarar av de uppgifter som Folkpartiet vill att de ska utföra. Socialtjänsten är befolkad av socialtanter som är indoktrinerade av kriminologins tes att kriminella är stackars, stackars offer som de tycker synd om och att övriga samhället är de skyldiga och elaka som vill straffa brottslingar. Som i Rödeby-fallet, där både socialtjänst och polis höll på mobbarna, och lämnade brottsoffren åt sitt öde.
Socialtjänsten kommer aldrig, hur många lagar som än införs att någonsin se kriminella som något annat än stackars, stackars offer som man vill krama om. Straff inskränker sig till att i förbifarten säga “Du vet väl att så får man inte göra..?”
Det är som Maria Abrahamsson skriver i SVD, Helt nödvändigt att reaktionerna kommer snabbt:

Det finns faktiskt inget som hindrar socialtjänsten från att ingripa med tvång när föräldrar passivt låter sina telningar växa upp till fullfjädrade återfallsförbrytare. Och redan idag kan åklagare utreda och domstol pröva om ännu inte straffmyndiga personer har gjort sig skyldiga till brottsliga och skadeståndsgrundande handlingar.

Alltså: Juridiken medger snabba ingrepp, men socialtjänsten väljer att låta bli. Det är inte lagar som fattas, utan vilja, ambition och förstånd i socialtjänsten.
Men det är naturligtvis viktigt att politikerna ligger på och ser till att reglerna skärps. Abrahamsson summerar:

En rekryteringsbas till den undre världen är de barn som tidigt fått löpa vind för våg. Ett sätt att strypa tillflödet är att göra som FP:s Johan Pehrson igår föreslog. Nämligen se till att unga som begår brott möts av snabba reaktioner.

Politiken får nog ligga på ordentligt om något ska ske. Kriminologins flummighet sitter djupt i väggarna i myndighets-Sverige.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen