Oppositionens tomma tunnor skramlar mest

Det är som att mediernas politiska kommentatorer inte riktigt tror att det är sant: de borgerliga har blivit mer trovärdiga i att hantera ekonomisk kris än socialdemokraterna. På alliansledarnas utspel igår reagerar exempelvis DN:s politiske kommentator Henrik Brors: ”Alliansen kan få skulden när nedskärningarna kommer.” Han tror alltså att svenska folket skulle belöna ett enormt statligt slöseri.
Helsingborgs Dagblad vet bättre i ledaren, Värna välfärdens kärna:

Oppositionen försöker skjuta alliansens försiktiga politik i sank med krav på att den ska pumpa in åtskilligt mer pengar i nästan alla system. Det ska visa väljarna att oppositionen har handlingskraft. Men väljarna har hittills inte belönat en sådan oppositionspolitik. Kanske har en sund skepsis utbrett sig till en klassisk socialdemokratisk krispolitik …
Den tidigare utbredda uppfattningen att socialdemokratin ansågs bäst lämpad att hantera lågkonjunkturer och tider av kriser verkar inte ha så stort stöd längre.

Ja, skälet till att Socialdemokraterna förlorade valet 2006 var att svenska folket insett att AMS-politiken nått vägs ände. Att driva allt större andel av befolkningen in i bidragsberoende och meningslösa AMS-kurser är ingen lösning.
Den insikten sitter i också idag. Ett nytt miljardregn till AMS-åtgärder, så som socialdemokratin vill, är inte bästa vägen genom krisen. Istället ska meningsfulla och effektiva insatser till. Den attityden är viktigare än antalet miljarder i anslag.
Måttfullheten hos Alliansen är motsatsen till hafset, slafset och tramset i socialdemokratisk arbetsmarknadspolitik på 2000-talet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , SVD)

Rulla till toppen