Obama tvekar om terrorbekämpning i Somalia

Kanske kommer den nye presidentens Barack Obamas verkliga test när han ska avgöra hur man ska agera mot Somalia. Hittills har han visat tvekan och osäkerhet, rapporterar Washington Post i Obama Team Mulls Aims Of Somali Extremists:

I försvarsdepartementet Pentagon finns frustration över vad de ser som oförmåga att agera. Andra nationella säkerhetsexperter säger att en dåligt förberedd attack kan få negativa diplomatiska och politiska konsekvenser långt utanför Afrikas horn. Alternativa åtgärder under övervägande är ökat finansiell press och diplomatisk aktivitet, inklusive intensifierade försök att lösa den större politiska oron i Somalia.
Den senaste diskussionen i ämnet ägde rum i början av veckan, precis innan det amerikanska fraktfartyget kapades av somaliska pirater som nu håller en amerikansk kapten som gisslan.
Obama-administrationen har inte avvikit från att tillgripa missilattacker, utförda av obemannade flygplan, i Pakistan, mot mål som amerikansk underrättelsetjänst säger är ledare inom al-Qaida. Bevis mot [sekten] al-Shabab i Somalia är långt oklarare och argument till förmån för attack baseras på det hot gruppen utgör mot amerikanska intressen.
”Det finns växande oro för vad terrorister baserade i Somalia kommer att göra”, säger en antiterrorexpert. Enligt andra högre tjänstemän har deras träningsläger utbildat hundratals stridande.

Under Bushs fem sista år vid makten skedde inga nya attacker mot amerikanska intressen — ingen amerikan tog som gisslan, inga terrorattacker hade amerikaner som målet. De visste att de skulle få Bush efter sig om de försökte. 
Sedan Obama vann valet har amerikaner som måltavlor för terrorism stigit dramatiskt. I Bombay sökte terroristerna efter amerikanska medborgare på hotellen och ett ameikanskt fraktfartyg kapades och dess kapten togs som gisslan.
Nu är det allt dags för Obama att visa att han är en president som försvarar Amerika och amerikaner — inte bara inför dryga européer talar om hur arrogant Amerika är.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , )

Rulla till toppen