Ingen slår de tre O:na

Det har väckt stor uppmärksamhet att ”Mr Aktuellt” Jarl Alfredius har gått bort. Och visst var han en kompetent programledare, ett förtroendeingivande nyhetsankare i Sveriges Television.
Men när det gäller TV-journalistik är det ingen som slår ”de tre O:na” — Lars Orup, Åke Ortmark och Gustaf Olivecrona. Utöver att vara programledare av rang, besatt (och i Ortmarks fall: besitter) de en speciell journalistisk förmåga att formulera oväntade vinklar på frågor som tvingade makthavare till svar som avslöjade mer än de egentligen avsett.
På 1960-talet introducerade de ”skjutjärnsjournalistiken” i Sverige, då man inte längre var underdånig i sin frågeställning. I dag har journalistiken kvar attityden, att kaxigt pressa politiker, men den saknar ofta de djupare kunskaperna och förmågan att ställa intressanta frågor.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , ,)

Rulla till toppen