G20 stod upp för frihandel

För egen del tycker jag det blir väldigt mycket fluff-fluff på internationella toppmöten, till intet förpliktande ord. Men G20-mötet i London var positivt i den meningen att man uttalade sig för frihandel. Om de protektionistiska tongångarna varit starka hade man strukit sådana formuleringar.
Det var ju också glädjande att USA:s statsexpansiva linje fortsatt inte har något stöd i Europa, och att Europas krav på mer internationell byråkrati och regleringar inte heller fick något omfattande stöd av USA. Istället tilldelas existerande internationella institutioner mer pengar för att kunna smörja finanssystemet under krisen.
Dagens Industri rapporterar:

Nobelpristagaren Paul Krugman skrev i New York Times att G20-mötet varit bättre än vad han hoppats. Det innehöll något substantiellt och betydande, nämligen klart ökad finansiering för internationella finansiella institutioner, plus ökad ökade handelskrediter. Detta kommer att hjälpa mindre länder, med valutakriser, en hel del.
”En vändpunkt? Nej. Men: realistiskt sett så skapar internationella stormöten ingenting — detta gjorde något betydelsefullt”, skriver Paul Krugman.

I Dagens Nyheter skriver Johan Schück, Ord är en sak – handling en annan:

Pengar är vad som räknas, medan vackra ord inte kostar mycket. G20-mötet ger ett påtagligt resultat: mer resurser till Internationella valutafonden, IMF, som nu får större möjligheter att bekämpa krisen.

Vi kan därmed hoppas att världens nationer inte agerar som de gjorde efter börskraschen 1929. Den verkliga krisen uppstod inte då, utan när länderna började stänga sina gränser och försöka rädda inhemska företag med tullar. Man får intryck av att syftet med G20 varit att just tala om det: vi ska inte göra om samma misstag som då.
Men alla som följt politik vet att ambition och verklighet ofta inte hänger ihop. Trots alla ord kan något viktigt land slå om och tillgripa protektionism, och då kan fler följa efter. Och då är den negativa spiralen igång där alla ser sig tvingade att göra likadant.
Möjligheterna att göra det bästa av situationerna är iallafall inte borta efter G20.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen