Efter G7, G8 och G20: G2

Financial Times rapporterar i China agrees on need for co-operation:

Onsdagens möte mellan Barack Obama och Hu Jintao, hans kinesiska motsvarighet, i samband med G20-mötet har av vissa blivit kallat G2 och är det första möet mellan de två ledarna … Även om samtal i nyskapade G2 ignorerar den växande multilaterala basen i finansiell diplomati, reflekterar det ändå realiteten i att lite kan hända kring den växande mängden internationella ärenden utan överenskommelse mellan USA och Kina …
Kina demonstrerar att man nu vill spela en betydligt mer avgörande roll i internationella ekonomiska affärer, och detta möte kan ha satt tonen för resten av de toppmöten som sker i London denna vecka.

Kina kräver inflytande. Kina är en hårdför diktatur. I klartext: vi ser nu hur frihet och demokrati börjar pressas tillbaka i världen. Det gäller att vara medveten om denna trend i våra diskussioner om internationell politik.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen