Dokumentärfilmsfestivalen avslöjar Putin-systemet

Trots den härliga vårsolen gick jag in i filmmörkret på Internationella dokumentärfilmsfestivalen, som nu hålls på Etnologiska museet i Stockholm, för att se dokumentären The Putin System av franske filmaren Jean-Michel Carré.
På ett informativt sätt visas hur säkerhetstjänsten KGB:s efterföljare FSB tagit makten i Ryssland sedan Vladimir Putin kom till makten år 2000. Han lutar dock tillbaka på flera olika intressegrupper, som i utbyte mot lojalitet mot Kreml får makt över sin intressesfär. Filmen visar hur systematiskt Putin tagit makten över alla stora medier och över energisektorn.
Energisektorn ger både inkomster till eliten och maktpolitiska verktyg mot omvärlden för att göra Ryssland ”starkt” igen.
I YouTube-klippet nedan framgår ett av de övertygande bevisen på filmens tes. Där visas hur Vladimir Putin inför konferens med säkerhetstjänsten — förklarar: ”FSB har velat återkomma till makten, och jag är glad över att kunna meddela att vi lyckats.”
httpv://www.youtube.com/watch?v=YtzCu60HJpc
Efter filmen genomfördes ett samtal med Polens förre utrikesminister Daniel Adam Rotfeld, som nu ingår i FN:s råd för nedrustning och 1991-2002 var SIPRI-chef i Stockholm. Han bekräftade bilden som dokumentären ger och varnade väst för att vara naiva i relationerna med Ryssland. Filmen visar det uppenbara fjäsk som Putin möts av från västledare som Tysklands Gerhard Schröder, Frankrikes Jacques Chirac, Italiens Silvio Berlusconi och USA:s George W Bush.
Bush-administrationen insåg dock efterhand vartåt Putin styrt Ryssland och den enda kritik från väst som filmen kan visa är när vicepresident Dick Cheney på Natos toppmöte 2006 riktar svidande kritik mot den framväxande ofriheten i Ryssland. Talet refererades här i bloggen: Ryssland chockat över Cheneys demokratikritik.
Daniel Adam Rotfeld kritiserade dock inte Barack Obama för hans nya trevare till Moskva. Det är viktigt att upprätthålla relationer med Ryssland så att landet inte sluter sig. Men man måste veta vem man har att göra med.
Rotfeld berättade att han under sin tid som utrikesminister försökte få sin tyske kollega, Joschka Fischer, att förstå att Nordstreams gasledning i Östersjön är politik, inte ekonomi. Då avfärdade Fischer det, men när de båda träffades för några veckor sedan erkände Fischer att han haft fel. Gasledningen i Östersjön är ett projekt med politiska och strategiska syften — att kunna pressa Polen och Ukraina genom att kringgå dem i gasleveranser till västra Europa.
När Rotfeld fick frågan om han tror att Ryssland kan bli en demokrati, gav han ett intressant svar: Polen har erfarenheter från flera kejsardömen: det preussiska, det österrikiska och det ryska. De två förstnämnda hade rättsstater (rule of law) vilket gjorde det möjligt att så smångingom övergå också i demokrati. Ryssland har aldrig haft en stabil rättsstat. Rotfeld hänvisade till att Putin i början betonade det han kallade ”dictatorship of law”. Det tragiska är att Putin upprättat diktatur men inte rättsstat.
Vägen ur diktaturen går genom att först upprätta en rättsstat.
The Guardians recension av filmen: ”Solid och informativ”. Jag förstår inte varför inte SVT kan visa den. Man visar ju all antiamerikansk smörja, så varför inte en riktig dokumentär?
(Andra intressanta bloggar om , , , , ,, , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen