Alliansregeringen har folkets stöd

Det är otroligt hur snabbt det svänger i politiken. För lite drygt ett halvår sedan hade den rödgröna oppositionen ett övertag på nästan 20 procent över regeringen. Socialdemokraterna hade stöd av nära 50 procent av de tillfrågade i opinionsmätningarna. Nu är läget ett helt annat.
Moderaterna är större än Socialdemokraterna enligt Demoskops mätning 25 mars–2 april, skriver Expressen i Nu är Reinfeldt störst:

Lördagen den 4 april 2009 är en historisk dag. Det är dagen då Alliansen går förbi oppositionen … Och det är dagen då Moderaterna seglar upp som Sveriges största parti, [med] 35,5 procent i april. Fredrik Reinfeldt kan glädja sig åt en ökning på nio procentenheter.
— Det är dramatiska förändringar, säger Anders Lindholm, vd för Demoskop.

Det betyder att Alliansen nu har 50,0 procent mot rödgröna oppositionens 45,2 procent. 
Moderaterna ………………  35,5 (+9,0)
Centerpartiet …………….    3,4 (-2,6)
Folkpartiet ………………….    7,3 (-1,1)
Kristdemokraterna ……    3,8 (-0,2)
Socialdemokraterna ……  30,9 (-8,6)
Miljöpartiet …………………..   7,5 (+1,5)
Vänsterpartiet …………….    6,8 (-0,4)
Nu ska man inte lita på detaljerna i Demoskop och andra opinionsmätningar. Men nog verkar det som att något stort kan vara på gång. Till Expressen säger statsvetaren Stig-Björn Ljunggren:

— Moderaterna håller på att lyckas med sin målsättning, att bli partiet för det arbetande Sverige.

Det är en intressant formulering. Innan Allians för Sverige bildades, målade jag 2004 i bloggen upp ett framtidsscenario där nya block skulle bildas: ett för de bidragsberoende och ett för det arbetande folket:

Framöver kan man då räkna med att socialdemokratin fortsätter försvara 1900-talets välfärdsstat långt in i 2000-talet trots allt större missnöje med välfärdsstatens ökande ineffektivitet … Kärnan i dagens borgerliga partier – alltså nuvarande riksdagsledamöter, kommunpolitiker och ombudsmän – ansluter sig till socialdemokratin för att försvara välfärdsstaten och sina personliga privilegier.
Istället växer en ny allians fram som motståndare till socialdemokratin … Den nya alliansen bejakar globaliseringen och vill röja upp det som dagens borgerliga inte vågar ta i: att avskaffa välfärdsstatens bidrags-, privilegie- och regleringssystem som konserverar det gamla och hindrar det nya. Alliansen syftar till att befria medborgarna så att de får behålla lönen för mödan av sitt arbete och därmed kan använda sin nästan fördubblade löner i handen till att skapa trygghet och välfärd efter egna önskemål.

Nu har ju inte den Allians som bildades tagit upp den ideologiska striden med Socialdemokraterna, men man signalerar att man står för arbetslinjen. Alltid något, och det har uppenbarligen väckt gynnsamma reaktioner hos svenska folket.
Se mer: här och här. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , ,)

Rulla till toppen