Därför flyr väljarna Socialdemokratin

I en flersidigt uppslagen artikel i DN (ej online än) får olika socialdemokratiska röster komma till tals om varför Mona Sahlin tappat förtroende och partiet väljare i opinionsmätningarna.
Mycket är gamla vanliga undanflykter, men Ursula Berge (tidigare chef på S-tankesmedjan Agora) säger något som för mig känns som rimligt. Hon tror att samarbetet med V och MP riskerar att bli en sämre kopia av den borgerliga alliansen och därför ett sänke i valrörelsen:

— Resultatet av att man går ut och lanserar att man ska göra något tillsammans men inte vet vad, gör att det blir väldigt tydligt att man inte är överens. Jag tycker det är illa skött.

Riksdagsman Sven-Erik Östberg (S) är också, förvånande nog, kritisk till Mona Sahlins sätt att förklara trepartisamarbete:

— Många väljare är rädda att vi antagit Miljöpartiets politik trots att det mer är de som antagit vår.

Men jag tror Wanja Lundby-Wedins AMF-soppa också väckt minnen till liv om en annan svag sida hos Mona Sahlin: slarvmajan. DN har låtit opinionsinstitutet Synovate tillfråga drygt 1.000 väljare vad de spontant kommer att tänka på när de hör Mona Sahlins namn nämnas.
Klart störst andel svarar ”Toblerone”. Hela 14 procent förknippar Sahlin med hennes slarv och strul med sin egen ekonomi. Dessutom anger 3 procent ”kontokort” eller ”kortbedragerier”. (Största positiva svar, ”bra partiledare”, angavs också av 3 procent. Näst största negativa svar, ”svag ledare”, uppgavs spontant av 7 procent.) 
Både Toblerone och kontokort handlar ju om samma skandal i oktober 1995, då Expressen avslöjar att Mona Sahlin ljugit i medierna om att hon inte använt statens kontokort för privata inköp, som chocklad. Som ursäkt för att hon ljög sa hon: ”jag tog ut ett förskott på lönen, och det kan väl de flesta göra.”
Det uttalandet visade hur långt från vanliga människors liv Mona Sahlin levde. Hennes image som en ”vanlig tjej” sprack.
Jag tror att Wanja Lunby-Wedin genom sitt slarv och strul och fullständigt korkade undanflykter — ”jag blev grundlurad” — väcker minnen från förr.
Detta tillsammans med Socialdemokratins nära samarbete med MP och V som är kända för sin oansvariga ekonomiska politik, skapar en bild av Mona Sahlin som ledare för ett ekonomiskt klantigt och slarvigt regeringsalternativ.
Det är denna image som de rödgröna har att brottas med.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen