Teleoperatörer finansierade bloggbävningen mot FRA

Dagens Nyheter har tittat närmare på 2008 års hetaste politiska debatt, den om signalspaning i kabel som ska utföras av Försvarets Radioanstalt, FRA. Bakom gräsrots- och bloggkampanjerna fanns tunga finansiärer som betalade miljonbelopp för att ”hålla grytan kokande”.
Som vanligt när journalister skriver om en politisk händelseutveckling, vill de sprida ett konspiratoriskt skimmer över skeendet. Men jag tycker reportaget Gräsrötter effektiv pr visar hur opinionsbildning går till idag.
De politiska partierna är inte längre folkets. Tvärtom är folkliga protester riktade mot partierna som makthavare där inne i maktens isolerade korridorer. Partierna har tagit kungamaktens plats — upphöjda och avskilda från folket, inte en del av det.
Då skapas naturligtvis opinionsbildning spontant på andra sätt. Och de som ekonomiskt vill stödja denna opinionsbildning gör det.
Jag ser ingen skillnad mellan detta sätt att driva kampanj och när partier, fackförbund eller näringslivsorganisationer med sina anställda ombudsmän försöker dra igång en debatt.
De pengar som satsats är ju blygsamma, och viktigast, pengarna hade inte haft någon effekt om inte människor redan varit starkt engagerade i frågan.
Men jag gillar DN:s kartläggning. Så här går opinionsbildning till nuförtiden. Så här skrivs oppositionspartiernas motioner: av pr-konsulter som vill locka över vacklande riksdagsledamöter från regeringsmajoriteten. Är det schysst? Ja. Varför skulle de inte göra det? Att övertyga är målet och att använda alla de kanaler för argumentation som står till buds är inget märkligt. Inte heller att aktivister och finansiärer finner varandra. Det är så här ett dynamiskt samhälle fungerar.
Om det är något som stör mig, som hållit mig utanför FRA-debattens kampanjer, så är det att journalistkåren inte ”avslöjat” hur skeendet ser ut förrän nu. De har mer velat bli en del av skeendet än granska, bevaka och analysera det. Jag tror journalistiken och de gamla medieföretagen kommer att gå under om de inte bryter med den farliga ambitionen att bli aktörer och aktivister. Gammelmedierna har en viktig demokratisk roll i att rapportera vad som händer. Däremot inte i att bli en del av händelserna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , ,

Rulla till toppen