Sydafrika lägger sig platt för Kina inför fotbolls-VM

Att Kina är på väg att köpa Afrika har varit känt länge. Men nu börjar den nykoloniala rollen som Kinas undersåte också bli politiskt tydlig i Afrika.
Sydafrika skulle hålla en fredskonferens inför fotbolls-VM nästa år. Flera Nobelpristagare var inbjudna. Men sedan Kina protesterat vägrade Sydafrikas regering att ge inresevisum till Dalai lama. Då backade övriga Nobelpristagare ur. Starkt! De visar därmed ett civilkurage som de flesta politiker saknar.
Svenska Dagbladet rapporterar, Pr-katastrof inför VM i Sydafrika:

Händelseutvecklingen har urartat till en pr-katastrof för VM-arrangörerna. Konferensen var tänkt som en seriös upptakt och skulle handla om fotbollens förbrödrande roll mellan folk, länder och kontinenter.
Nu blev det i stället en uppvisning i hur Sydafrika böjt sig för Kinas påtryckningar. Det hörs i debatten påståenden om att Kina köpt lojalitet från Sydafrikas styrande parti ANC.

Frågan är när Europa ska vakna och se hur världen ser ut. Diktaturerna tar allt mer skrupellöst för sig, medan demkratierna bråkar inbördes om man ska verka för demokrati i exempelvis Irak och Afghanistan.
Om demokratierna i väst inte tar sig samman och gemensamt försvarar värderingarna om individuell frihet, mänskliga rättigheter och demokrati kan framtiden bli mörk ur dessa aspekter.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen