Vad säger jippot om att släcka ner, egentligen?

På förslag av Världsnaturfonden släcker ett antal landmärken ner sin belysning på lördag, ”för klimatets skull”. En i raden av byggnader som kommer att bli mörka, dystra och utan liv är DN-skrapan, rapporterar tidningen i DN-skrapan släcks på lördag för klimatets skull.
Men vad är det man manifesterar, egentligen? En läsare skriver till mig:

Själv anser jag att jippot visar vad initiativtagarna står för. Vi skall släcka ner och helst gömma oss i någon grotta. (Borde vi inte stänga av värmen också?) Civilisationskritikerna firar hursomhelst triumfer.
Man blottlägger en total bristande tilltro till människan och människans förmåga att tekniskt lösa energiproblem, samtidigt som man försöker åskådliggöra att just människan är den art här på jorden som skapar vårt klimat.

Ja, att släcka ner och sätta stopp för mänsklig aktivitet är knappast utslag av en offensiv och optimistisk hållning. Tvärtom är det ju en mycket tydlig, ja, bokstavlig symbolisk åtgärd riktad mot — upplysningen.
Till skillnad från DN tänker inte jag delta i detta mörkrets och bakåtsträvandets manifestation.
Vi bör inte ge upp och släcka ner. Det är motsatsen vi behöver — flitets lampa bör lysa starkt! Det är med ny teknik, utveckling och människors fria kreativitet som vi kan lösa problemen.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen