Stigande tillit till Alliansen, misstroende mot rödgröna

I en ny Sifo-mätning som publiceras idag är det nästan jämt mellan blocken. Skillnaden är bara 3,3 procent: 49,6 procent för oppositionen mot 46,3 procent för regeringspartierna. (1909 väljare tillfrågades under perioden 2-12 mars.) I ledaren skriver Göteborgs-Posten, Nästan nos vid nos:

Att regeringens opinionssiffror stigit i takt med varseltalen är ett högt förtroendebetyg och samtidigt ett förödande underbetyg för oppositionen. I båda fallen är det välförtjänt. Socialdemokraternas reaktioner på krisen är stundtals direkt märkliga.
När Saab i fredags varslade 750 anställda krävde Socialdemokraternas näringspolitiske talesperson Tomas Eneroth att regeringen ger tydliga besked om att den är beredd att ge lånegarantier till Saab. Det beskedet var det länge sedan regeringen gav. Men med tydliga krav. Regeringen är beredda att ge Saab en lånegaranti, det vill säga gå i borgen, om Saab kan presentera en långsiktig ägare samt en trovärdig affärsplan.
Vem skulle gå i borgen för ett lån utan att veta vem det är som lånar samt om denne har några pengar att betala tillbaka lånet med? Skulle Tomas Eneroth göra det privat? Knappast. Skulle Mona Sahlin göra det privat? Förhoppningsvis inte. Men båda kräver att skattebetalarna gör det!

Exaktemente. Väljarna går inte lura när det gäller fundamenta. När socialdemokrater lättvindigt lovar bort skattebetalarnas pengar på ett sätt man inte skulle slösa med sina egna, då inser väljarna att det är sol-och-vårande. Det finns inga lätta lösningar på den här ekonomiska situationen. Allra minst att lägga skattepengar på förlustföretag som inte presenterar realistiska planer för hur man ska vända utvecklingen.
Det känns betryggande att svensk folkopinion inte är så lättlurad som Socialdemokratin uppenbarligen tror.
Se också: Därför går Alliansen ikapp. (Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen