Samhällets undfallenhet mot rödbruna extremister

Flera socialdemokrater är självkritiska efter att partikamrater ställt sig på huliganernas sida i Malmö. I Folkbladet skriver Widar Andersson, Partivänstern får skylla sig själva:

Partivänstern bör tänka igenom sina demonstrationsrutiner. Ska demonstrerandet överleva som anständigt och opinionsbildande uttryckssätt så måste det markeras klart och tydligt avstånd till maskerade testuggare som leker revolution.

Också SSU-ordförande Jytte Guteland ger oss kritiker rätt i replik i SVD:

Jag reste till Malmö i tron att medverka i en fredlig demonstration för ett viktigt syfte. Aldrig kunde jag föreställt mig den scen jag skulle möta. Maskerade män infiltrerade tåget och rusade mot poliser. Jag hade sett nog och åkte hem, utan att hålla tal. SSU ska inte delta och legitimera krafter som gör våra ansträngningar för fred i Mellanöstern en otjänst.

Heder åt sådan självkritik!
Men problemet är större än att socialdemokrater inte kan hålla rent mot hatfyllda antidemokratiska krafter. Massmedier och myndigheter ser mellan fingrarna för våld utförd av vänsterextremister, skriver Södermanlands Nyheter i ledaren Vandaler krossar trovärdigheten:

Det finns en anmärkningsvärd undfallenhet från samhällets sida mot rödsvarta, maskerade vänsterextrema våldverkare. Det finns en överslätande attityd som aldrig skulle visas gentemot tågande nazister, exempelvis. Inte heller våldsvänstern borde klappas vänligt på huvudet i tron att de då slutar vandalisera. Bara för att dessa grupper säger sig vara ”mot nazism ” går det inte att komma ifrån att de också står för våld, övergrepp och förstörelse av annans egendom. Det är ju ren och simpel brottslighet.
Det finns på sina håll en förståelse för den här typen av sektvänster – och en revolutionsromantik – inom myndigheter, inom politiken och inte minst medierna. Detta är rester av en 68-vänster som präglar centrala delar av samhällslivet. Precis som vid Göteborgskravallerna 2001 har vandalerna betraktats i ett rosa skimmer bara för att de döljer sig bakom socialistiska slagord.

Ja, här har vi en viktig förklaring till att våldet i så hög grad ersatt argumentation i Sverige. Medierna gullar med och ger sitt tysta medgivande till våldet genom att hellre fokusera på ordningsmaktens försök att skapa ordning än att rikta strålkastarljuset mot de ljusskygga krafter som initierar våldet.
(Andra om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , i, AB1, DN1)

Rulla till toppen