Rysk parlamentsledamot erkänner cyberattacken mot Estland

Journalisten Nargiz Asadova vid ryska nyhetsbyrån RIA Novosti var moderator i en paneldiskussion nyligen mellan ryska och amerikanska experter på informationskrigföring på 2000-talet. Hon frågade ryska representanter varför Ryssland så ofta blir anklagad för att ligga bakom cyberattackerna mot Estland, rapporterar Radio Free Europe i Behind The Estonia Cyberattacks:

Hon hade nog inte väntat sig det svar hon fick från Sergei Markov, parlamentsledamot i Duman för Putins parti Förenade Ryssland: “När det gäller cyberattacken mot Estland … ingen fara, den attacken utfördes av min assistent. Jag säger inte hans namn, för då kanske han inte får visum.”
Markov, som är en politisk analytiker som länge varit en av Vladimir Putins ivrigaste försvarare, sa vidare att hans assistent råkade vara i “en av de icke erkända republikerna” under konflikten med Estland och på egen hand beslutat att “något straff måste drabba dessa fascister”. Så han satte igång cyberkriget.
“Det visade sig alltså vara en reaktion från det civila samhället”, sa Markov och tillade hotfullt, “och det har visat sig att sådant händer mer och mer.”
I Ryssland har Markovs erkännande flitigt diskuterats i blogosfären men inte rapporterats i ryska medier.

Man får intrycket av att parlamentsledamoten vill skryta, spela hjälte på hemmaplan, så tillförlitligheten i detaljerna är nog låg. Men det är häpnadsväckande att en parlamentsledamot som står Kreml så nära erkänner att ryska krafter är ansvariga för cyberattacken mot Estland, som skakat om de globala säkerhetspolitiska riskbedömningarna.
Det var på våren 2007 som attackerna mot webbsidor i Estland blev så omfattande att hela landets nätburna infrastruktur paralyserades. Bankkort och mobiltelefonnät slogs tillfälligt ut, vilket fungerade som larmklocka inte enbart för Estland utan också för Nato.
(Andra om , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen