Så ska S knäcka Reinfeldt

I Expressen avslöjar Luciano Astudillo (S) med flera S-källor hur socialdemokraterna ska knäcka statsministerns förtroende, Planen som ska knäcka Fredrik. Tidningen skriver:

Men ju sämre ekonomin går, desto svårare tror Socialdemokraterna att det blir för Reinfeldt att fortsätta rida på ansvaret för statsfinanserna. De kommer att göra allt för spräcka alliansens ansvarsbubbla.
— Nästa steg blir att hela tiden peka på underskotten, som håller på att bli lika stora som under 90-talets borgerliga styre. När det står klart kommer folk se att regeringen borde bekämpat arbetslösheten mer aktivt. De kommer se sambandet mellan den kraftigt stigande arbetslösheten och den dåliga ekonomin, säger en insatt S-källa.

Men den viktigaste komponenten saknas: vilket är S-alternativet? Det är ju inte så att valet 2010 blir en folkomröstning om ja eller nej till Alliansen. Människor har att välja mellan förnyat förtroende för Alliansen eller att släppa fram Mona Sahlin, Lars Ohly & Co till makten.
Att prata ner Reinfeldt räcker liksom inte. Om väljarna uppfattar att Sahlin är sämre än Reinfeldt, spelar det ingen roll.
Artikeln ger intryck av att Socialdemokratin kommer att satsa på smutskastning i valet. Det tror jag gynnar Alliansen. Om Reinfeldt, Olofsson, Björklund och Hägglund demonstrerar allvarligt ansvarstagande för landet, då kommer sossarna att framstå som muppar om de bara kastar skit på regeringen.
Vill Socialdemokraterna vinna valet 2010 måste de presentera en egen alternativ politisk riktning. Och om man ska storsatsa på bidrag och AMS, måste man också stå för skattehöjningar för låg- och medelinkomsttagarna. Återställare av Alliansens jobbavdrag.
Då skulle svenska folket få två klara alternativ att välja mellan. Kristider, otrygghet och oro kan då visa sig innebära att majoriteten hellre vill ha bidrag på kort sikt än jobb och lägre skatter på längre sikt.
Men även här tvivlar jag ju på att svenska folket vill återgå till bidragsberoendet.
(Andra om , , , , , , i)

Rulla till toppen