Så kan en annorlunda statsministerduell se ut

I Svenska Dagbladet gör Per Gudmundson en underhållande iakttagelse med tanke på Mona Sahlins sjunkande förtroende i valmanskåren, Duellerade rätt personer?

Bättre går det för Maud Olofsson, som med sina 33 procent är den näst mest förtroendeskapande partiledaren. Hennes profil under året har varit motsatt Sahlins. Där Sahlin gått fram med sedelpressen har Olofsson tydligt nobbat stöd till bilfabrikerna. Där Sahlins ledarskap har vinglat, som i energipolitiken, har Olofsson styrt. Kanske duellen borde stå mellan Reinfeldt och Olofsson?

Ja, tänk om vi hade direktval av statsminister enligt fransk eller finsk modell. Med nuvarande fortroendemätningar hade i en första omgång, där alla partiledare ställer upp, Reinfeldt och Olofsson gått vidare till en andra valomgång i kraft av de två med högst röstetal. Om det nu inte varit så att Reinfeldt fått 52 procent redan i första omgången.
(Andra om , , , , , , , , , , i)

Rulla till toppen