Ryska medier hånar Hillary Clinton

Det var meningen att vara en humoristisk ploj för att bryta isen mellan utrikesministrarna i USA och Ryssland. Hillary Clinton hade till Genève med sig en röd knapp som det stod ”omstart” på. Den överlämnade hon till sin ryske kollega Sergei Lavrov. Problemet var bara att den ryska översättningen av ”reset” blivit fel, det stod ”överbelastning”.
Ryska medier driver med den amerikanske utrikesministern i sina kommentarer, rapporterar AFT i Russian media teases Clinton over ’reset’ button:

Ryska medier har skämtat om Hillary Clinton sedan hon gav sin ryska motsvarighet en omstartsknapp med en ironisk felöversättning. Dagstidningen Kommersant slår upp en bild av knappen på förstasidan och förklarar ”Lavrov och Clinton tryckte på fel knappar” (”pushed the wrong button”).
En korrespondent vid TV-stationen NTV kallade det ett ”symboliskt misstag” och menade att de amerikansk-ryska förbindelserna blivit överbelastade under senare år beroende på oenighet om missilförsvar och Georgienkriget i augusti.
”Den vänliga gesten från USA blev omkullkastad av en litet komiskt incident”, skriver nyhetssiten RBC. ”Denna märkliga episod förhindrade dock inte Clinton och Lavrov från att trycka på knappen inför TV-kamerorna”.

Också svenska medier driver med Hillary Clinton. Svenska Dagbladet skriver att ”Clinton var upprymd som en skolflicka när hon lämnade över en röd knapp med teten ’reset’ till sin nyvunne vän Sergei Lavrov vid utrikesministrarnas första möte … Det var bara en hake: ryskan var felstavad och betydde ’överbelastad’.”
Det hade inte hänt om Condoleezza Rice fortfarande varit utrikesminister. Hon talar flytande ryska.
Själv tycker jag den här sortens diplomatiska övningar är trams. Ska vuxna människor behöva fjäska för varandra för att kunna föra samtal om mycket allvarliga frågor? Jag måste säga att jag tycker George W Bush i hans avsaknad av denna sorts sliskigt insmickrande attityd var befriande rak. För honom stod sakfrågorna i centrum, inte de pinsamma artighetsfraserna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen