Regeringen skärper kraven för bistånd

Biståndsminister Gunilla Carlsson kommer med ett efterlängtat besked i DN idag: Vi omprövar bidragen till trotsiga biståndsorgan.
Det är sanneligen inte en dag för tidigt. Svenska skattemiljarderna rullar in i FN:s korrumperade organisationer varje månad, utan att vi vet i vilka fickor de till slut hamnar.
Nu ska det bli ändring på det. Biståndsministern skriver:

Genom åren har Sverige betalat ut miljarder kronor till multilaterala organisationer – utan att det funnits någon tydlig styrning av detta bistånd. Regeringen [har beslutat om] en särskild strategi för att effektivisera det multilaterala utvecklingssamarbetet … Strategin innebär att regelbundna bedömningar nu görs av de multilaterala organisationer som får svenskt stöd … Reformeringen gör det möjligt för Sverige att bidra mer effektivt till att minska fattigdomen – syftet är tydligt:
• Sveriges röst ska höras: Vi ska inte bara vara en finansiär att räkna med utan också aktivt delta i styrningen av den multilaterala verksamheten.
• Sveriges politik ska ge avtryck: Vi ska inte bara stödja multilateralt arbete över lag utan lägga tyngdpunkten på de organisationer som arbetar i linje med våra mål och prioriteringar.

Det är häpnadsväckande att denna kontroll inte funnits under de mer än 40 år som Sverige pumpat in pengar i bilaterala organisationer. Det har räckt med FN-emblemet, så har svenska regeringar lämnat ifrån sig våra skattemedel, för att aldrig höra av dem igen. Hur många korrupta FN-tjänstemän har Sverige genom åren gjort till miljonärer?
Men nu ska det alltså för första gången bli uppföljningar av vart miljardrullningen tar vägen. Man får vara glad över det lilla…
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , ,, )

Rulla till toppen