Orsakar Obama börsraset?

Nu börjar allt fler skriva om det bloggen tog upp förra veckan, att börserna inte visar någon som helst tilltro till president Obamas hoppfullhet. Idag frågar Businessweek, Did Obama Cause the Stock Slide?

(Klicka för större bild)
Och tidningen svarar på sin egen fråga:

Åtminstone på Wall Street är president Obamas smekmånad över.
Opinionsmätningar visar fortfarande att presidenten har stor popularitet hos allmänheten och att Obama har greppet om kongressen. Men bland investerare ökar, rätt eller fel, uppfattningen att den nya administrationen har viss skuld för de senaste veckornas tillbakagång på börserna. Sedan valdagen den 4 november har Standard & Poors 500-index fallit med 25 procent, och sedan Obama flyttade in i Vita huset 20 januari har detta index tappat 15 procent.

Den nye presidenten är allmänt vag, vilket inte skapar trygghet. Och när han uttalar sig är det om satsningar på offentlig sektor som inte ger någon vidare stimulans till ekonomin, utan snarare blir en kvarnsten eftersom ny offentlig konsumtion måste betalas med skattehöjningar.
Obama pratar fram nedgång. Frågan är hur länge det är hållbart. En president behöver stimulera och ingjuta hopp — så som George W Bush gjorde efter attackerna 11 september 2001. Han vände oro och osäkerhet i ekonomin till förnyad optimism genom att genomföra skattesänkningar och tala om att alla bör satsa framåt. När Bush talade hängde budskap och handlingar ihop. Det är mer än vad man kan säga om Obama. Han talar om hopp, men agerar på ett sätt som ökar osäkerheten.
Så kan han inte fortsätta. När kommer vändningen? När kommer Obama att tvingas lägga vänsteridéerna på hyllan för att rädda ekonomin?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen