Olof Palmes dubbelspel med USA

Utåt red Olof Palme på vänsterns amerikahat. I hemlighet samarbetade han mycket nära med Pentagon. Detta samarbete var intimare och djupare än tidigare känt enligt ny doktorsavhandling. Det rapporterar Svenska Dagbladet i USA-samarbete djupare än känt:

— Det militära samarbetet mellan USA och Sverige hade mycket större betydelse än vad som är känt, säger författaren, Jerker Widén vid Försvarshögskolan, nybliven doktor på avhandlingen “Väktare, ombud, kritiker – Sverige i amerikanskt säkerhetstänkande 1961-1968” (Santérus Academic Press).

Detta Olof Palmes dubbelspel spökar ännu i svensk utrikes- och säkerhetspolitik. Den svenska självbilden är schizofren — var står vi? Och vad står vi för? I rädslan för att ta ställning har många, inte minst till vänstern, stoppat huvudet i sanden. Och besvärjelsen lyder: alliansfri!!
Och symptomet blir beröringsskräcken med Nato. Denna röra resulterar i ineffektivt försvar och stora kostnader, vilket kan exemplifieras i avsaknaden av skyddad radiotrafik i flygvapnet, en brist som kommer att kosta många miljarder att rätta till eftersom vi inte är med i Nato. Detta är något som Svenska Dagbladet påpekar i Miljardrullning istället för Natomedlemskap.
Den kultur av hysj-hysj i försvarspolitiken som där så naket blottas är en säkerhetsrisk i sig. Vi måste öppet kunna disktuera hur landet ska försvaras. Det är bara Sverige, ingen annan, som skadas av dubbelspelet. Lägg av med det! Först och främst i politiken, men också i Försvarsmakten.
Det är helt okej att vara emot Natomedlemskap, men då måste vi medborgare få veta vad prislappen är. Hur många gånger måste försvarsbudgeten dubbleras för att klara det? Sedan kan vi på allvar diskutera hur mycket alliansfriheten får kosta.
(Andra om , ,, , , , , , , i)

Rulla till toppen