Obama kräver multilateralt ansvarstagande från Europa

Ett vanligt mantra mot Bush var att han inte uppträdde tillräckligt “multilateralt”, dvs lyssnade på Europa. I torsdags träffade nye utrikesministern Hillary Clinton europeiska utrikesministrar och idag träffar nye vicepresidenten Joe Biden representanter för europiska Nato-allierade i Bryssel.
Obama-administrationen ställer upp på Europa, men Europa verkar inte ställ upp på att ta ansvar trots alla samtal, allt smicker, allt fjäsk. Deutsche Welle citerar en högt uppsatt företrädare för den nye presidenten, Biden Urges Allies to Help Tackles Problems in Afghanistan:

Tjänstemannen säger att Biden kommer att leverera ett frankt budskap till USA:s allierade om att administrationen vill se deras input när man utformar en ny policy för Afghanistan och Pakistan.
“Om ni inte gillar USA:s policy, och så har uppenbarligen varit fallet tidigare, vill vi ha era konkreta idéer på hur vi ska göra i Afghanistan, och inte bara kritik.”

Nu lyssnar USA. Men vad gör Europa? Man fortsätter gnälla. Deutsche Welle skriver:

Europa har varit medveten om att USA kommer att ställa krav på fler trupper till kriget i Afghanistan, och uppmanat de allierade att slopa restriktionerna för deras soldater att delta i strid. Men flera ledande europeiska Natoländer har gjort klart att man inte är i läge att sända fler soldater till Afghanistan …
“Detta är inte bara för syns skull. När vi [i Obama-administrationen] sa att vi vill ha konsultationer menade vi det, och i retur vill vi ha konkreta idéer och konkreta insatser”, sa en talesman för presidenten till AFP.

Men Europa har svansen mellan benen och vägrar. Kraven på multilaterism har bara varit svepskäl för att inte delta. Nu när Obama gör allt för att inhämta synpunkter från Europa, agerar Europa precis som mot Bush — vägrar att ta något ansvar.

“Situationen i regionen förvärras och utgör ett säkerhetsproblem inte bara för USA utan för varje nation runt det här bordet, sa Joe Biden till representanter för 26 militärt allierade nationer under sitt möte i Bryssel på tisdagen.

Vad ska Dagens Nyheter och övriga Europa skylla på nu, när man inte har Bush att sparka på längre? Vad är den nya ursäkten för att inte ta ansvar för en säkrare, friare och mer demokratisk värld?
Se mer om internationell politik i bloggen: Så avvisar USA fyra falska val i utrikespolitiken, Biden: ny ton från oss – mer engagemang från er, Obama till Europa: sänd fler trupper till Afghanistan
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , ,
, , , , )

Rulla till toppen