Nytt domstolsutslag: positiv särbehandling är diskriminering

Än en gång har universitetsvärldens försök att aktivt diskriminera bland studenterna slagits tillbaka i domstol, rapporterar Ekot i Sveriges lantbruksuniversitet diskriminerade i antagningen. Det är Centrum för rättvisa som drivit processen och man skriver på sin hemsida, SLU fälls för olaglig könsdiskriminering – miljonskadestånd till 44 drabbade kvinnor:

Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, fälls för olaglig könsdiskriminering sedan män fått upp till 38 gånger så stor chans som kvinnor att få en plats på veterinärutbildningen. De 44 kvinnor som har drivit fallet får skadestånd på vardera 35 000 kronor. Detta är innebörden av Uppsala tingsrätts dom som meddelades i dag.

I det här fallet var det kvinnor som diskriminerades genom positiv särbehandling av män, men domen innebär naturligtvis att det är lika olagligt att diskriminera män för att gynna kvinnor.
Hela debatten om kvotering är i grunden fel och kränkande mot alla individer. Ingen enskild kvinna representerar hela sitt kön, och ingen enskild man kan göras till företrädare för alla män. Men det är exakt det som kvotering går ut på: din individuella kompetens och erfarenhet negligeras och förringas.
Vad du har i huvudet blir mycket mindre viktigt än vad du har mellan benen.
Detta är vanvett. All form av kvotering reducerar unika och tänkande individer till ofria delar av ett könskollektiv.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , )

Rulla till toppen