Låt Sverigedemokraterna tala fritt

Det har blivit stor uppmärksamhet kring att radioprogrammet ”Kaliber” med dolda mikrofoner snappat upp grova ord från Sverigedemokrater. Alltså: en repris på valstugereportaget i valrörelsen 2002 då Socialdemokrater och Moderater uttryckte sig nedlåtande om olika grupper. Expressen gör en viktig reflektion i dagens ledare:

Ett senare program från SR:s ”Kaliber” kommer att behandla problemet med de hot, trakasserier och våld som de partiaktiva utsätts för. Och det är ett betydligt allvarligare problem än att Sverigedemokraterna låter som rasister internt.
Vi ska ogilla vad Sverigedemokraterna står för, men de övergrepp som drabbar partiets politiker är antidemokratiska och avskyvärda. Dessutom legitimerar den våldsamma vänstern den offermentalitet SD så gärna vill rida på i opinionen: om att den som säger sanningen genast tystas.

Och framför allt: politiska debatter ska vinnas med argument, inte med knytnävar. Det är ju hela grunden för vår civilisation sedan upplysningen. Vi har gjort stora framgångar och i västvärlden skapat de bästa livsvillkor människor upplevt någon gång i mänsklighetens historia. Denna utveckling bygger på frihet. Frihet att tycka annorlunda är central, inte bara för politiken utan för klimatet i hela samhället. I frihet blir kreativiteten större på alla plan — tekniken, konsten, medicinen, innovationerna.
De som med påkar vill förtrycka oliktänkande förstör alltså inte bara den politiska debatten utan förråar och gör hela vår civilisation primitivare. Hur vi bemöter fenomen som Sverigedemokraterna säger väldigt mycket om vad Sverige är.
Just därför ska debatten ske med argument och förnuft, inte genom mobbning, tillmälen, uteslutning eller våld. De som inte tror att debatten för människors lika värde kan föras civiliserat, tror själva inte på demokrati och frihet.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen