Norge uppmärksammar Rosengård

Norska dagstidningen Aftenposten har gjort ett reportage från Malmö som i den norska valrörelsen blivit ett slagträ om hur illa det kan gå, Rosengård: «Mange gidder ikke jobbe»

Men tecknen på katastrof är svårt att bortse ifrån på platser där hundratals miljoner har pumpats in för att förbättra villkoren:
* I delar av stadsdelen är nio av tio utan arbete.
* Eleverna har landets klart sämsta resultat.
* I många lägenheter bor upp till tio människor i tre rum.
* I perioder har brandbilar och ambulanser vägrat att åka in i området utan poliseskort.
* Stadigt fylls det på med nya flyktningar direkt från krigszoner.
… I Nordens mest innvandrertäta stadsdel, där nio av tio har utländsk bakgrund, kan man leva ett helt liv utan att förhålla sig till det svenska samhället. Här finns läkare, advokater och banksystem på andra språk. I köpcentrat heter butikerna «Anatolia fashion» och «Dafta guld». Systembolaget har för längesedan tackat för sig.
Betongområdet Herrgården är Rosengårds skuggsida. Det var här det small i december – igen. Polisen avlägsnade ungdomar som hade ockuperat en nedlagd moské i källaren. Stadsdelen exploderade. Mellam hus och lekplatser kastade ungdomar sten och hemmagjorda bomber mot polisen. I flera dagar rasade oroligheter. Bråkmakarna kom från hela området.
— Jag kastade sten, jag också. Det var full krig, berättar Mohamed.
På huset där moskén låg är väggarna sotbefläckade. Utanför ligger rester av nedbrunna möbler. Bakom gardinerna satt Mohameds mamma. Men hon var inte rädd.
— Hon är van vid bråk, säger Mohamed, som nyligen har börjat på en skola i en annan stadsdel.
— Där går det svenskar också.
Somaliske Abshir var i tio år en av de många arbetslösa i Rosengård. Men när han nu skall kjöpa pizza i kebabstället Kitchen Kings, betalar han med pengar han har tjänat själv.
-– Många här struntar i att jobba. Varför ska man göra det när man får lika mycket i bidrag?

Sverige som avskräckande exempel. Är det så vi vill ha det?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen