Islam måste bevisa sig vara fredens religion

Egyptiern Tawfik Hamid, en gång medlem i Muslimska brödraskapet men nu verksam vid tankesmedjan Potomac Institute, skriver idag i Wall Street Journal om den islamgranskande dokumentärfilmen “Fitna” av holländske parlamentarikern Geert Wilders, Islam Should Prove It’s a Religion of Peace:

Många muslimer verkar tro att det är acceptabelt att undervisa i hat och våld i namnet av sin religion — medan man samtidigt förväntar sig att världen ska respektera islam som en religion för fred, kärlek och harmoni.
Lärde män i de mest prestigefulla islamska instituten och universiteten fortsätter att undervisa i uppfattningar som att judar är “grisar och apor”, att kvinnor som begår otrohet ska stenas till döds, eller att muslimer med våld måste sprida sin religion. Är då inte Geert Wilders kritik rimlig? Istället för att anklaga honom måste vi anklaga framstående religiösa ledare för deras misslyckande i att producera en auktoritativ och vägledande bok i islamsk rättvisa som kan accepteras i den muslimska världen och otvivelaktigt avvisa läror i våld …
Så, lärde män och religiösa ledare, det är upp till er att skapa uttolkningar av sharia där judar inte förklaras vara grisar och apor, som avvisar våld som metod att sprida islam och som förklarar att mord på avfällingar är kriminellt. En sådan bok skulle bevisa att islam är en religion för fred.

Just så. Den här bloggen har i åratal sökt efter religiösa auktoriteter inom islam som gör just detta. Men har bara funnit en enda: Abdurrahman Wahid, religiös ledare för tiotals miljoner muslimer i Indonesien.
Var finns alla andra? Varför gör man inte den uttolkning som Tawfik Hamid efterlyser? Den frågan har hängt i luften, åtminstone sedan 11 september 2001. Men vi får inga svar. Det är därför fundamentalisterna får härja fritt, de tillåts göra sina blodiga uttolkningar. Vad säger det om islam, egentligen?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen