Ilska över bonusar börjar riktas mot Obama

Nu på kvällen svensk tid har vd Edward Liddy vid försäkringsjätten AIG, som är den klart största mottagaren av den amerikanska regeringens stimulanspaket, blivit förhörd av kongressutskott om de bonusar på 165 miljoner som AIG i veckan betalade ut till chefer och medarbetare.
Denna utbetalning har skakat om amerikansk politik och gjort allmänheten så förbannade att hela Obamas ekonomiska politik riskerar att falla samman. Stödet för Obamas agenda minskar, rapporterar Bloomberg i Obama May Find Anger Over Bonuses Backfires on Agenda:

President Barack Obamas försök att hålla tillbaka allmänhetens ilska över bonusar utbetalda av AIG kan slå tillbaka mot honom när republikaner riktar ilskan mot hans administeration.
Obama har idag försvarat finansminister Timothy Geithner mot attacker från republikanska kongressmän, varav några hotar att blockera fler stödpaket till företag i kris. Presidenten sa att Geithner har fattat “alla de rätta besluten” när det gäller AGI och finanskrisen.
Stormen kring de 165 miljonerna i bonusar inom AIG skapar nya vapen som kan lägga hinder i vägen för Obamas agenda, från hans budget till planerna på översyn av regleringarna på finansmarknaden…
“För två veckor sedan sa presidentens talesman att man var övertygad om att de visste hur varje dollar användes inom AIG”, sa repblikanernas gruppledare John Boehner igår. “De hade inte en aning om vad de talade om”, sa han och tillade “Detta är skandalöst, och det amerikanska folket är med all rätt upprört.”

Här tycker jag republikanerna gör fel. När jag lyssnat på AIG:s vd Liddy ger han ett förtroendeingivande intryck och svarar rakt och utan omsvep på alla frågor. Han hoppade in som vd för ett halvår sedan. Han har inte tecknat några av bonusavtalen, utan har “fallskärmslandat”, som en kongressman sa, i AIG för att rädda försäkringsjätten. Och gör det utan att ta ut någon lön själv.
Liddy förklarade att han dels hade juridiskt bindande avtal att följa, dels inte ville bli av med kompetent personal som jobbar hårt för att rädda så mycket av verksamheten som möjligt. Liddy har också förankrat alla beslut hos Centralbanken och finansdepartementet. Ja, Centralbanken har haft representanter med i AIG:s ledningsgrupp och vid styrelsemöten.
Liddy summerade: Jag vill rädda de 1.600 miljarder som finns i balansräkningen. Det kan jag inte göra utan kompetenta medarbetare. Och i ljuset av detta är bonusar på mindre än 0,2 miljarder inte särskilt mycket.
Men efter den opinionsstorm som drar fram över USA har han bett medarbetarna betala tillbaka bonusarna. Han är rädd att de gör det, men samtidigt säger upp sig.
Många AIG-anställda har fått dödshot de senaste dagarna. Inklusive Liddy själv.
Jag tycker inte republikanerna ska spela med i dessa pöbelstämningar. Men samtidigt har Barack Obama skapat ett hårt konfrontatoriskt klimat i Washington. Obamas löften om “change”, om samarbete över partigränserna, har det inte blivit något av. Tvärtom agerar Vita huset tio gånger värre än Bush någonsin gjorde, genom att Vita husets presstalesman häcklar oppositionens republikanska politiker från sitt podium i pressrummet.
“Som man bäddar får man ligga”, heter ett gammalt ordstäv jag ofta hörde under min uppväxt. Det är förbaskat bra.
Just nu får Barack Obama lära sig vad det innebär.
Men för Amerikas — och världens — ekonomi vore det bäst om republikanerna visar den statsmannavärdighet som Obamas gäng uppenbarligen inte besitter.
(Andra om , , , , , , , , , , i)

Rulla till toppen