Bonusar är krisens spottkopp

Jag förundras över energin i utfallen mot bonusar i dessa dagar. Det slås upp stort. Överallt. Även president Obama ägnar mycket tid åt att fördöma bonusar i näringslivet. Och hans tal återges i svenska medier.
Här hemma tävlar finansminister Anders Borg och LO-basen Wanja Lundby-Wedin om att fördöma, fördöma, fördöma.
Ändå har många av de politiker som nu tävlar om vem som mest är emot bonusar varit med och fattat beslut om just bonusar. Anders Borg är medansvarig till bonussystem för chefer i statliga bolag. Wanja Lundby-Wedin har som styrelseledamot i AMF villigt röstat ja till bonusar åt chefer i försäkringsbolaget.
Men nu går de som sagt alla ut och är emot.
Vadan denna snabba omsvängning?
Jag vill påstå att detta är en smart undanmanöver för makten. Genom att kanalisera all ilska mot bonusar kommer politiska makthavare undan kritik på andra områden. Bonusraseriet har den förtjänsten att det inte drabbar politiker utan näringslivet. Samtidigt handlar det om, i det stora hela, småsummor. Det är en sidodistraktion. Det blir inte bröd, men skådespel inför folket. Politikerna visar att de står på folkets sida i kritiken.
För medierna är det också tacksamt eftersom bonusar är konkreta pengar i belopp som vi vanliga kan förstå (till skillnad från tusentals miljarder) och beloppen är kopplade till enskilda personer som kan hängas ut med bild.
Här har vi några att fästa vid skampålen. Hurra!
Själv tycker jag (som väl nu framgår) det är en ganska löjlig diskussion i sak. Lönesättning kommer aldrig att uppfattas som rättvis — av de som får mindre än andra. Men även i Sovjetunionen hade politbyråns medlemmar många gånger större välstånd än den ordinäre kamrat kommunist.
Men jag måste samtidigt medge att det är nog bra för krishanteringen att all ilska får sitt utlopp över bonusar istället för över andra faktorer som är viktigare för hur vi tar oss ur den här svackan. Frihandeln till exempel. I gångna tider har det första man angripit varit utländska varor. Tullar och protektionism har varit svaret på ilskan över försämrade tider.
Då är bonusar faktiskt en ganska produktiv slagpåse.
(Andra om , , , , , , , i)

Rulla till toppen