Är Europa en del av världen?

I ännu en ledare agerar Dagens Nyheter som om Europa inte tillhör världen, utan sitter på en läktare på månen. I dagens artikel Pakistansk kris nämns inte Europa med ett ord, och allt ansvar anses vara USA:s. Ingressen är typisk:

Det politiska kaoset i Pakistan är en huvudvärk för president Obama. Det kan bland annat försvåra arbetet i Afghanistan.

Men är DN omedveten om att det finns tusentals europeiska trupper i Afghanistan? Har Europa ingen som helst roll eller ansvar?
Den här DN-ledaren är typisk för svensk mediedebatt. Det är bara USA som måste ”prioritera”, det är bara USA som ska ”vårda relationer”, det är bara USA som har ”ansvar” för utvecklingen i Afghanistan och Pakistan.
Varför?
Jag förstår inte detta primitiva, ja, helt verklighetsfrånvända synsätt. DN och andra medier diskuterar Irak, Afghanistan och snart sagt varje konflikt i världen som om det vore Vietnam II. Denna psykologiska besatthet av ett krig som slutade 1975, och som utspelade sig på helt andra villkor och i helt andra syften, omöjliggör en diskussion om verkligheten 2009. Sluta utkämpa Vietnamkriget. Det är över!
Dagens konflikter utspelar sig inte enligt kalla kriget-logiken. Här handlar det om religiös fundamentalism, som om den får segra i Afghanistan och Pakistan snabbt kan destabilisera hela världen. Pakistan har ju kärnvapen. Motgiftet är frihet och demokrati. Dessa värden saknades helt i Vietnamkriget.
Det är med George W Bush som dessa värden gjorts centrala i den internationella utrikes- och säkerhetspolitiken. Syftet med insatserna i Afghanistan är att med frihet och demokrati rycka undan grunden för fundamentalism och aggressioner mot omvärlden. Lika mycket som detta ligger i Amerikas intresse, ligger det i Europas intresse — om inte mer, med tanke på att islamsk fundamentalism i högre grad finns representerad i Europa.
Så snälla, snälla, snälla. Sluta isolerat ”analysera” USA:s uppgift i världen, och diskutera Europas roll och ansvar!
Se mer om internationell politik i bloggen: Obama kräver multilateralt ansvarstagande från Europa, Biden: ny ton från oss – mer engagemang från er, Obama till Europa: sänd fler trupper till Afghanistan och Så avvisar Bush-rådgivare fyra falska val i utrikespolitiken.
(Andra om , , , , , , , , , , , , , , , , i)

Rulla till toppen