Använd biståndsvapnet för att frita Dawit Isaak

Det är på tiden att medierna ägnar en tanke åt Dawit Isaak. Många år gick förlorade därför att man var mer måna om terrormisstänkta i Gitmo än för en demokratikämpe som Isaak, något jag påtalat i bloggen och i SVT-debatter.
Så sent som 2005, under S-regeringens tid, ville UD öka biståndet till Eritrea. Det var som om Sverige tackade regimen för att den håller journalisten Dawit Isaak i fångenskap. Det direkta biståndet från Sverige är nu indraget, men Sverige fortsätter betala bistånd till fångvaktarna i Eritrea genom EU som planerar att betala ut omkring en miljard kronor till diktaturen Eritrea.
Därför har DN rätt när man i dagens ledare, Diktaturens offer, skriver:

Utvecklingsbistånd är tänkt att leda till utveckling. När det inte gör det, när mottagarlandet skärper presslagar och mer systematiskt börjar trakassera, tortera och fängsla oppositionella, måste biståndet strypas omedelbart.

Det vore självklart att Sverige ser till att EU stoppar planerna på bistånd till Eritrea.
Se också SVD i Nu är dt nog med tyst diplomati, Expressen i Stoppa biståndet, Aftonbladet i Frige Dawit Isaak. (Andra intressanta bloggar om , ,, , , , , ,, , , )

Rulla till toppen