AMF-styrelsen kunde röstat nej

Det är löjligt att höra Wanja Lundby-Wedins bortförklaringar och att se hur medierna stryker henne medhårs. Svenska Dagbladets nyhetsredaktion sväljer Lundby-Wedins version med hull och hår, Pensionsavtalet doldes för styrelsen:

Göran Tunhammar och Erland Olauson rundade övriga styrelsen i AMF när man slöt ett nytt pensions-avtal med Christer Elmehagen. Det visar ett internt styrelseprotokoll från mars 2004. Enligt nya uppgifter vägrade också Göran Tunhammar att svara på frågor från andra ledamöter om Elmehagens pensionsavtal.

Men detta är ju nys! Vet inte SVD:s medarbetare hur styrelsearbete går till? Har journalisterna aldrig varit på styrelsemöte?
Den som är styrelseledamot kan rösta NEJ. 
Om jag som styrelseledamot inte får svar på mina frågor är det min moraliska plikt att rösta nej. Man är som styrelseledamot personligen ansvarig för de beslut man fattar. Så ock Wanja Lundby-Wedin.
Men det är detta ansvar hon försöker springa ifrån, och får god hjälp i sina försök av journalistkåren.
Även om inga siffror i pensionsavtalet nämndes när avtalet godkändes har siffror i all tänkbar tydlighet publicerats i styrelsens egen årsredovisning, år efter år. Där har Wanja Lundby-Wedin sett i klartext hur hög pensionsavsättningarna är 2004, 2005, 2006, 2007, 2008 utan att reagera.
Det sorglustiga i LO-bossens utfall om att hon, stackars sate, blivit vilseledd är att hon därmed anklagar sin egen närmaste man på LO, avtalssekreterare Erland Olausson som suttit i AMF:s ersättningskommitté. LO-chefen skyller alltså på underlydande. Det är inte snyggt.
Det finns, som Maria Abrahamsson skriver på ledarplats, bara ett scenario som något skulle lätta på LO-chefens ansvar: om den pension som utbetalats är högre än avtalat. Då handlar det om bedrägeri. Då har AMF-direktören snott pengar ur AMF:s kassa utan lov. Men varför skulle han göra det? AMF-styrelsen har ju i årsredovisningen gått med på att avsätta mer än 700.000 kr i månaden till hans pension.
Wanja Lundby-Wedin gör allt får att slippa ta ansvar. Dessa krumbukter skadar henne mer än själva pensionsbeslutet. Wanja Lundby-Wedin visar att hon är en person som inte står för det hon gör, att hon inte är en god ledare — utan en fifflare.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen