Sarkozy hotar lämna G20-mötet i protest

Frankrikes president Sarkozy hotade igår med att lämna toppmötet i London om inte hans krav på hårdare regleringar får gehör, rapporterar Times i Sarkozy’s threat to walk out of global summit:

Det franska hotet höjer tempraturen timmarna innan president Obama landar i London senare idag. Om hotet verkställs skulle det förstöra mötet som både premiärminister Brown och Obama satt stor vikt vid och som de anser är centralt för att kunna starta återhämtning i den internationella ekonomin.
Sarkozy, som skyller krisen på “anglo-saxiska” länder, har till sin regering sagt att han kommer att lämna Browns toppmöte ”om man inte kommer överens”. En uppgörelse om hårdare regleringar kommer att vara en av nyckelfrågorna för G20 men Frankrike vill ha globala finansiella institutioner, en idé som Storbritannien och USA motsätter sig. Brown har beskrivit förslaget som löjligt.
Tyskland och andra länder förmodas också vara emot en global institution och källor säger att Sarkozy måste veta att förslaget inte kommer att nå framgång. Istället förväntas länderna komma överens om att deras nationella institutioner ska samarbeta mer. Så kallade kollegiala övervakare lär etableras för att övervaka aktiviteter i företag som opererar i flera länder.
Brittiska bedömmare hoppas att detta samarbete räcker för att Sarkozy ska kunna framställa mötet som en seger på hemmaplan.
Sarkozys hot understryker splittringen mellan världsledarna. Tyskland och Frankrike har varit ledande i kritiken mot gigantiska offentliga stimulanspaket, som förespråkas av president Obama.

Ja, det blir intressant att se hur spelet utvecklar sig på de olika toppmöten som Obama ska vara med på under sin vecka i Europa.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , )

Rulla till toppen