Väljarnas besked: Israel har fått nog av attackerna

Tzipi Livni och hennes regeringspartier fick bara 52 mandat. För att nå majoritet krävs 61 mandat i Knesset. Men för att Benjamin Netanyahu ska kunna bilda regering behöver han förmodligen stöd av något av de hittillsvarande regeringspartierna.
Även om det blev jämt mellan partierna, gav israelerna ett tydligt besked skriver Herb Keinon i Jerusalem Post:

Budskapet bakom segern för högerpartierna var: ”nog” – nog av territoriella eftergifter som inte leder någonstans, nog av militär återhållsamhet som bara skapar förakt. Och för detta vänsterns förfall kan Hamas, Hizbollah och Iran ta åt sig äran.

Ja, det är klart att våldet från Hamas och andra terrorister har gjort israelerna mindre benägna att förhandla. Om Netanyahu blir premiärminister kommer inga eftergifter att ske. Och det med rätta. Trycket måste nu riktas mot palestinierna och andra att se till att få slut på attackerna mot Israel. Bara när detta våld upphör, kan ett förhandlingsklimat uppstå.
Valresultatet i mandat:
Kadima ……………………………. 28 (-1)
Labor ………………………………. 13 (-6)
Shas ……………………………….. 11 (-1)
Gil ………………………………………. 0 (-7)
Likud ……………………………….. 27 (+15)
Yisrael Beiteinu ……………….. 15 (+4)
Meretz ………………………………… 3 (-2)
National Union …………………… 4 (-5)
United Torah Judaism ………. 5 (-1)
Jewish Home ……………………… 3 (+3)
United Arab List-Ta’al ……… 4 (+-0)
Hadash ……………………………… 4 (+1)
Balad …………………………………. 3 (+-0)
Total ………………………………….. 120
Se också Haaretz i Without Lieberman, Livni has no government.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , )

Rulla till toppen