Svenskt bistånd skapar korruption

Ännu ett exempel på att bistånd inte förbättrar utan förvärre situation i mottagarländerna avslöjar brittiska miljöorganisationen Global Witness. Radions Ekoredaktion rapporterar i Svenskt bistånd bidrar till korruption:

Biståndsländernas flathet mot korruptionen är en direkt orsak till att landets stora naturresurser går rakt ned i den politiska elitens fickor. Det menar miljöorganisationen Global Witness i en ny rapport. Biståndsländer som Sverige måste sätta mer press på regeringen säger oppositionspolitikern i Kambodja, Sam Rainsy.

Sverige har under många år ökat biståndet till Kambodja, som gjorts till ett av fyra prioriterade biståndsländer i Asien. Över en halv miljard kronor ska 2008-2010 gå dit, varav tre fjärdedelar utgörs av indirekt stöd till regeringsansvariga verksamheter.
Biståndet i statsbudgeten har mer än fördubblats på några korta år, från 13 miljarder kronor år 2000 till 28 miljarder år 2007.
Det rinner iväg skattepengar utan några rimliga kontroller och granskningar. Allt för att vi ska framstå som goda och givmilda. Men i verkligheten är det omoraliskt och oansvarigt att gödsla med pengar som bara gör korruptionen värre.
Biståndet borde byta profil, från socialbidrag till garantier om frihandel för u-länderna, inte minst när det gäller jordbruksprodukter, så att de kan sälja sina varor till i-världen. Dessutom borde försvarets förmåga att upprätta säkerhet betraktas som en av de viktigaste biståndsinsatser Sverige kan bidra med. Att få slut på förtryck är en förutsättning för att skapa framtidshopp och utveckling i utvecklingsländerna.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , ,, )

Rulla till toppen