Obamas krig mot näringslivet stimulerar inte ekonomin

Eftersom bevakningen i Sverige av den nye amerikanske presidentens första stora tal till nationen varit förvånansvärt skral kan jag inte låta bli att förmedla en av dagens ledarkommentarer, från Detroit News i Obama can’t win war on business:

Att bekämpa näringslivet är inget bra sätt att stimulera en ekonomi. Men den som läser mellan raderna i president Barack Obamas tal i kongressen finner en omfattande anfallsplan mot det industriella Amerika. Han föreslag avslöjar en häpnadsväckande nonchalans för konsekvenserna av en ekonomisk politik som föredrar nya kostnader och jobb inom offentlig sektor snarare än genom privata investeringar.
Amerikas ekonomi avundas runt om i världen därför att den förser näringslivet en relativt återhållsamma regleringar tillsammans med billig kapitalförsörjning och billig energi. Den nya administrationen borde lära sig den läxan — och det fort.

Och Wall Street Journal skriver i Take everything they earn, and it still won’t be enough:

President Obama har lagt fram den mest omfattande och expansiva inrikespolitiska agendan sedan Lyndon B Johnson, och nu återstår bara att lista ut hur han ska betala för allt. På tisdagkvällen gav han intrycket att vi bara behöver höja skatten för ”de två procent rikaste amerikanerna”, och han lovade att hushåll som tjänar mindre än $250.000 (cirka 2 miljoner kr) inte kommer att drabbas av ”ett enda öre” i höjd skatt.
Det här kräver riktig trollkonst. Redan vid den mest basala studie av Skatteverkets inkomststatistik visar att skattehöjning på löner, reavinst och ränteintäkter för de som tjänar $250.000 på inget sätt ger tillräckliga skatteintäkter för att finansiera Obamas expansion av offentlig sektor.

Oron för socialism växer i Amerika. Ska Obama ovanpå lågkonjunkturens svårigheter dessutom lägga fällben på de företag som har möjlighet att kraftsamla inför andra och bättre tider? Nya skatter och regleringar är alltid skadliga, men i lågkonjunktur kan de vara direkt förödande.
(Andra intressanta bloggar om , , , , , ,)

Rulla till toppen