Innebär Baylan nytt rosornas krig?

I Folkbladet (S) skriver Widar Andersson att Baylan förstärker laget:

Socialdemokraterna går mot sitt svåraste riksdagsval på mycket, mycket länge. S möter en skickligare borgerlighet än någonsin. En förlust 2010 kan vara ödesdiger för S. Ibrahim Baylan innebär definitivt en förstärkning av laget.

Dala-Demokraten (S) är mer tveksam, Ibbe blev Monas sekreterare :

Fortsätter man etiketteringen hör Baylan till partiets högerflygel och är en anhängare av mer makt på EU-nivån. Enligt uppgifter i går har Mona Sahlin uttryckligen sagt till S-distriktsordförandena att Baylan är hennes kandidat som partisekreterare. De gick på hennes linje … Flera i S-partitoppen som ofta också har sin politiska bas i huvudstadsområdet, Sveriges borgerligaste region, har en dragning åt höger och mittenhåll. De många vänsterliggande S-väljarnas åsikter har därför svårt att nå fram till partiets ledning och där omformas i praktisk politik … Baylan och Sahlin måste ta strid mot, inte anpassa sig till, den stora borgerliga propagandaapparaten

Det är intressant att se hur valet av partisekreterare öppnar upp en spricka mellan vänstersossar och högersossar. Är det möjligen så att vänstersossarna kommer att känna sig överkörda när de nu förlorar Marita Ulvskog på den näst högsta posten i partiet?
På 1980-talet uppstod en sådan klyfta mellan LO och Stig Malm å ena sidan och finansminister Kjell-Olof Feldt och S-regeringen å den andra. Den intensiva striden mellan dessa falanger kom att kallas ”rosornas krig”. Är det dags för ett nytt?
(Andra intressanta bloggar om , , , , , )

Rulla till toppen